Web Toolbar by Wibiya

Nordiske forfatterbesøk i oktober

Nå i oktober kommer forfatterne Sissel Bergfjord fra Danmark og Catharina Ingelman-Sundberg fra Sverige for å gi elever i ungdomsskole, videregående skole og folkehøgskole, samt andre interesserte, et innblikk i sine forfatterskap. Med god hjelp av Foreningen Nordens engasjerte lokallagsmedlemmer og Nordisk informasjonskontor, arrangerer ”Bruk skandinavisk!” nordiske forfatterbesøk for unge lyttere.
Det er ingen hemmelighet at øvelse er den viktigste måten å styrke språkforståelsen, enten det gjelder eget morsmål, fremmedspråk, fagspråk eller gjengsjargong. Nabospråksforståelse er heller intet unntak. I vårt arbeid for å styrke det skandinaviske språkfellesskapet er det derfor viktig å legge til rette for møter med, og bruk av språkene. Å lese tekster eller lytte til opplesning, sanger, filmer og lignende gir god øvelse, men det aller beste er selvfølgelig å møte dansk- og svenskspråklige personer ansikt til ansikt.

Se høstens turnéprogram her

Fra Danmark:
sissel

Sissel Bergfjord er en ung forfatter og billedkunstner fra Danmark. I 2006 ga hun ut boken Min morfars stemme og mottok rosende kritikker. Eksempelvis skrev Henriette Bacher Lind i Jyllands-Posten at "Sissel Bergfjords prosa er snakkende, beskrivende og reflekteret; fuld af sanseindtryk og iagttagelser og båret af egen solid ynde. Man listes umærkeligt ind i hendes lavmældte univers og tryllebindes, og har meget længe glæde af romanens fine efterklang". Ekstra gledelig er det for oss at bokens hovedperson Kajsa er en dansk ung kvinne som reiser til sin morfars hytte i Norge for å nøste opp i sin families historie. Som Katinka Bruhn skriver i Weekendavisen: ”[..] Bergfjord skildrer denne sommerhus-idyl, så den er til at tage at føle på. Jeg lukkede bogen med en fornemmelse af lige at være kommet hjem fra Norge”.

I tillegg til sitt forfatterskap er Bergfjord billedkunstner, og hun underviser i både male- og skriveteknikk i København. Hun er utdannet ved Forfatterskolen i København og skal de kommende to år studere på Forfatterskolen for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Siden Bergfjords familie har en hytte i Skientraktene, noe som vi antar har påvirket hennes valg i skriveprosessen, har vi lagt hennes besøk til strekningen mellom Skien og Gardermoen, 18.–22.oktober (se fullstendig program).

Les utdrag fra Min morfars stemme av Sissel Bergfjord her:
Side 21-27: Om stemmer og lyder
Side 86-92: Kajsa får besøk av naboen
Side 111-115: Avisartikkel om gebisset


Fra Sverige:
catharina

Svenske Catharina Ingelman-Sundberg kan skilte med en spennende karriere. Studier innen både historie, arkeologi, etnologi og kunsthistorie har blitt kombinert med full dykkerutdannelse og journalistutdannelse. Som marinarkeolog har hun dykket etter og utforsket vikingskip og slaveskip. I tillegg har hun arbeidet ved sjøfartsmuseer i både Malmö, Stockholm, Oslo og Perth. Nå har Ingelman-Sundberg gitt seg helt hen til skrivingen og arbeider med egne bøker og frilansjournalistikk.

Ingelman-Sundbergs bøker reflekterer forfatterens egne utdannings- og yrkesvalg. I tillegg til å ha skrevet om dykking og museer, har hun bidratt med både populærvitenskapelige bøker, slik som Boken om vikingarna (1998), og historiske romaner om vikingtid og middelalder, slik som romantriologien Vikingablot, Vikingasilver og Vikingaguld (oversatt til norsk heter bøkene Brudeseng, Troløshet og Forrådt). I 1999 ble hun tildelt Widdingpriset for årets forfatter av historiske romaner og populærhistorie i Sverige. Ingelman-Sundberg skal i sine foredrag ta utgangspunkt i den nylig utkomne boken Tempelbranden, samt Befriad fra 2009. Sistnevnte er tredje bok i en spennende triologi om middelalderen i Sverige, og tar for seg både sjørøveri i Østersjøen, den tyske Hansaen og dronning Margrete. Vi følger den unge kvinnen Anne Persdotter gjennom farefulle hendelser, flukt og kjærlighet, og får innblikk i faktiske historiske hendelser i Norden og Europa. Catharina Ingelman-Sundberg byr på spennende romanfigurer og historier, og hennes kombinasjon av historie og fiksjon oppmuntrer til interessante refleksjoner. Forfatteren skal holde foredrag mellom Arendal og Haugesund, 18.– 22.oktober.

Les første kapittel av Tempelbranden her
Lytt til første kapittel av Tempelbranden her
Les første kapittel av Befriad her

Les mer om Sissel Bergfjord og Catharina Ingelman-Sundberg på forfatternes egne nettsider: Sissel Bergfjord og Catharina Ingelman-sundberg

[Sleeker_special_clear]